Κνωσός

H Κνωσός, το διάσημο Μινωικό Παλάτι, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατος. Ο ποταμός που μεγαλώνει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα στο Κατσαμπά, το λιμάνι της Κνωσού.Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Αναφορές στην Κνωσό, το ανάκτορό της και το Μίνωα γίνονται στον Όμηρο.

Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή της Κνωσού ιδρύθηκε γύρω στο 7000 π.Χ., κατά τη Νεολιθική Περίοδο. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε στην κατασκευή του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού προς το τέλος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ..

Στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. η Κνωσός φαίνεται να αγγίζει το υψηλότερο σημείο ανάπτυξής της έως και το 1450 π.Χ. περίπου, οπότε συμβαίνει μια τεράστια φυσική καταστροφή, η οποία πιθανόν να οφείλεται στην έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Το Παλάτι της Κνωσού είναι το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, λόγω της κατασκευής του, της χρήσης πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακού μεγέθους.

Οι πολύπλοκοι διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια που ένωναν σε ορισμένες περιπτώσεις και πέντε ορόφους, διαμορφώνουν ένα πραγματικά λαβυρινθώδες συγκρότημα, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει σημαντικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες όπως π.χ. δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, φωταγωγούς για τον φωτισμό και αερισμό των χαμηλότερων επιπέδων, διαμερίσματα με μπάνια και χώρους υγιεινής.

Την Κνωσό ανακάλυψε πρώτος ο Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης Μίνωας Καλοκαιρινός ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους. Τη σκυτάλη και τη δόξα πήρε τελικά ο Έβανς.

Εξερευνήστε την αρχαιότερη πόλη και πολιτισμό της Ευρώπης, κλείνοντας μια ημερήσια εκδρομή από Απρίλιο έως Οκτώβριο!
Ζήστε αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες με την ποιότητα που σας προσφέρει το Travel ID!