Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι Σαμαριάς είναι το 2ο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη καθώς κάθε χρόνο, περίπου 250.000 με 300.000 επισκέπτες το διασχίζουν κατά την περίοδο λειτουργίας του, από τις αρχές Μαΐου ως τις 15 Οκτωβρίου.

Είναι η μακρύτερη και πιο επιβλητική χαράδρα στη Μεσόγειο. Έχει μήκος 16,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία ξεκινάει από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού στα 1.200 μέτρα υψόμετρο και καταλήγει μετά από 6 με 8 ώρες, ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων, στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη, στα νότια του νομού Χανίων. Εάν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία της πεζοπορίας.. αλλά the easy way, σας παρέχουμε ειδικό πακέτο μονοήμερης εκδρομής με αναχώρηση από τα Χανιά! Το μονοπάτι κατεβαίνει δίπλα από γκρεμούς και μέσα από πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Περνά από εγκαταλελειμμένους οικισμούς με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς θα βρείτε 22 πηγές με πόσιμο νερό ενώ πάνω από το φαράγγι, στις ορθοπλαγιές συνήθως πετούν γυπαετοί και όρνια.Το μεγαλύτερο πλάτος του φαραγγιού φτάνει τα 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του είναι οι «Πόρτες», ένα πολύ εντυπωσιακό πέρασμα, με το πλάτος του να φτάνει τα 3 μέτρα και το ύψος των βράχων τα 300 μέτρα!

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προτείνεται η είσοδός στο φαράγγι της Σαμαριάς από το Ξυλόσκαλο να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρωί.
Η διάσχιση θα πρέπει να γίνεται αργά, με πολλές στάσεις και ακολουθώντας τις οδηγίες των ενημερωτικών πινακίδων ή των φυλάκων.
Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι, να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια και να έχουν προστασία για τον ήλιο (καπέλο και αντηλιακό), αφού πρόκειται για μια διαδρομή τουλάχιστον 6 ωρών.
Θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας κάτι για να φάτε, καθώς δεν λειτουργούν καταστήματα εντός του φαραγγιού.
Θα πρέπει να έχετε νερό μαζί σας, αλλά καθώς υπάρχουν αρκετές πηγές μέσα στο φαράγγι, θα μπορείτε εκεί να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι σας.
Υπάρχουν τουαλέτες σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μονοπατιού.
Θα πρέπει να πετάτε τα σκουπίδια σας μόνο στους κάδους απορριμμάτων που θα βρείτε κατά μήκος του μονοπατιού.

Ας διασχίσουμε λοιπόν το φαράγγι για να παρακολουθήσουμε την ιστορία του και να ανακαλύψουμε τους φυσικούς του θησαυρούς! Μην περιμένετε άλλο: κλείστε την μονοήμερη εκδρομή σας όποια ημέρα επιθυμείτε από Μάιο έως Οκτώβριο! Ζήστε αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες με την ποιότητα που σας προσφέρει το Travel ID!